Abessinialainen

Abessinialainen kissa on kissamaailman
atleettinen akrobaatti ja sosiaalinen söpöstelijä.

Olemus 

Abessinialainen on keskikokoinen kissa, jonka vartalo on elegantti, notkean lihaksikas ja jäntevä ilman vähäisintäkään rotevuutta. Olemuksessa on pyritty säilyttämään luonnollisen tasapainoinen kissamaisuus ja karttamaan monille roduille ominaisia ylikorostettuja piirteitä. Ensi kertaa abessinialaisen nähdessä huomio kiinnittyy suurilta näyttäviin korviin. Muutoin abessinialaisen pään tulisi olla muodoltaan pehmeän kiilamainen. Silmät ovat mantelinmuotoiset, "meikatut", ilmeikkäät ja loistavan väriset. Silmien väri voi vaihdella smaragdinvihreästä pähkinänruskeaan ja meripihkankeltaiseen.

Turkki

Rodun erikoistuntomerkki on lyhyt, vartalonmyötäinen ja hienolaatuinen ticking-turkki. Ticking-turkki tarkoitta, että jokainen yksittäinen selkäpuolen karva on poikkijuovainen 2-3 kertaan. Esimerkiksi riistanvärisellä abylla pohjaväri on punaoranssi, jonka jälkeen jokaisessa karvassa on juova mustaa, ruskeaa ja mustaa. Ticking-väri määrittää myös hännänpään, polkuanturöiden, mahdollisten "saappaiden" ja korvatupsujen värin. Siis, esimerkiksi riistanvärisellä abyllä ne ovat mustat. Abyn turkki on hyvin helppohoitoinen ja yleensä kissa huolehtii itse sen hoidosta. Abessinialaisen alkuperäinen väri on riistanvärinen ja muita hyväksyttyjä värimuunnoksia ovat punainen, sininen ja beige sekä näiden hopea-muunnokset.

Luonne

Luonteeltaan abessinialainen on hyvin aktiivinen kissa. Tätä aktiivisuutta on kuvattu monin adjektiivein: eloisa, leikkisä, kekseliäs, utelias, touhukas jne. Näitä kaikkia abessinialinen on, mutta mitään näistä se EI ole ilkeässä mielessä. Abyt ovat luontaisen aktiivisia ja  touhutessa voi sattua kaikenlaista, mutta harvoinpa ne tahallaan tai tuohoamismielessä mitään rikkovat. Abyt valloittavat kodin ja ovat kaikissa kodin toimissa mielellään mukana. Abyissä löytyy myös se perinteisempi kissapuoli ja esimerkiksi aurinkoisena päivänä ne voivat viettää tuntikausia aurinkokylvyissä muista kodin tapahtumista välittämättä.

Terveys

Abessinialainen on suhteellisen terve rotu. Kasvatuksessa pidetään aktiivisesti huolta terveydellisistä asioista. Kaikki kasvatukseen käytettävät kissat joko testataan kaikkien abyillä tunnettujen sairauksien varalta tai nykyiset DNA-testaukset mahdollistavat, että jo kissan taustasta tiedetään terveydellinen status sairauksien suhten. Abessinialaisilla tunnetaan muutama perinnöllinen sairaus: PRA ja PK.

Lisätietoa abessinialaisesta löydät:

All about Abyssinian cats

Abys ry (Abessnialais- ja somalikissojen rotuyhdistys)

Somakiss ry (Somali- ja abessinialaiskissojen rotuyhdistys)

Abyjä nähty julkisuudessa. Katso näkemiäni lehtijuttuja 'Abyjen PR:ää' -sivulta.

Abessinialaisten värien periytyminen The Abyssinian homepage